O EMCC (European Mentoring & Coaching Council) ορίζει το coaching ως « μια επαγγελματικά καθοδηγούμενη διαδικασία που εμπνέει τους πελάτες να μεγιστοποιήσουν το προσωπικό και επαγγελματικό δυναμικό τους. Είναι μια δομημένη, σκόπιμη και μετασχηματιστική διαδικασία, βοηθώντας τους πελάτες να δουν και να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους βελτίωσης των ικανοτήτων, της λήψης αποφάσεων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Ο coach και ο πελάτης εργάζονται μαζί σε μια σχέση συνεργασίας με απόλυτα εμπιστευτικούς όρους. Σε αυτή τη σχέση, οι πελάτες είναι ειδικοί στο επίπεδο περιεχομένου και λήψης αποφάσεων. O coach είναι ειδικός στην επαγγελματική καθοδήγηση της διαδικασίας.»
To coaching έχει εισβάλλει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, εισαγόμενο από την Αμερική και αρχικά τουλάχιστον, από τον κόσμο των σπορ, μα προερχόμενο από την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα το φιλόσοφο Σωκράτη. Είναι μία μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης που κατά τη διάρκεια των συνεδριών χρησιμοποιούνται ερωτήσεις αντλώντας τεχνικές από τη μαιευτική και διαλεκτική μέθοδο του Σωκράτη, την εφαρμοσμένη φιλοσοφία, τη θετική ψυχολογία, τις νευροεπιστήμες, την κοινωνιολογία και την οργανωσιακή ψυχολογία. Το coaching διαμορφώθηκε ως μια νέα διάδοχη κατάσταση στην επαγγελματική υποστήριξη των σύγχρονων ανθρώπων αποστασιοποιημένο από την αναζήτηση παθολογίας.
Ο Σωκράτης με τη μαιευτική και διαλεκτική μέθοδο βοηθούσε τους ανθρώπους να αλλάξουν τις αντιλήψεις τους για την υποκειμενική τους πραγματικότητα μέσα από την αμφισβήτηση αυτής. Η σωκρατική μαιευτική χρησιμοποιούσε ως πρώτο βήμα την απόρριψη των στερεότυπων και των προκαταλήψεων προκειμένου να μείνει χώρος μεταξύ των διαλεγομένων για την αναζήτηση της αλήθειας.
Η λέξη coaching με την κυριολεκτική της σημασία σημαίνει το να μπορείς να πας κάποιον από το ένα μέρος στο άλλο και το κοινό σημείο σε όλα τα είδη coaching είναι ότι οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να τους βοηθήσει να εξελιχθούν. Η διαδικασία περιλαμβάνει δύο άτομα, των coach και τον πελάτη (coachee). Κατά τη διάρκεια των συνεδρίων, ο πελάτης – coachee θέτει το θέμα συζήτησης που τον ενδιαφέρει και συνδημιουργικά με τον coach ανακαλύπτουν το κατάλληλο πλαίσιο για αλλαγή.
Σε αυτή τη διαδικασία αλλαγής καλούνται τα δύο άτομα να συνεργαστούν για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε κάθε συνεδρία.
Το coaching δεν αφορά τόσο μία μεθοδολογία αλλά μία σχέση, μία διαφορετικού είδους σχέση.
Οι συνεδρίες επικεντρώνονται αποκλειστικά στα θέματα που ο coachee θα θέσει και ο coach είναι εκεί για να τον υποστηρίξει, να σεβαστεί τους στόχους και να αφοσιωθεί σε αυτούς , να αντανακλά μία πιο αντικειμενική πραγματικότητα των βιωμένων καταστάσεων, να δείξει τα σημεία που είχαν επιτυχία και τις δεξιότητες που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να μπορέσει να ξαναπετύχει σε άλλα πεδία .
Το πιο σημαντικό στις συζητήσεις είναι ο πελάτης – coachee, η επιτυχία του, η ευτυχία του και η ικανοποίησή του. Οι δύο συμμετέχοντες συναντούνται στις συνεδρίες φέρνοντας μαζί τους την προσωπικότητά τους, τις εμπειρίες ζωής τους, τις δεξιότητες, τις ικανότητές τους, τις πεποιθήσεις τους, τις αξίες τους, το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο από το οποίο προέρχονται και όλα αυτά συνθέτουν δυναμικά το πλαίσιο που καλούνται να εργαστούν.
Το Coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση ούτε επίσκεψη σε ψυχολόγο.
Η coaching διαδικασία διαφέρει από τις υπόλοιπες μεθόδους αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Μέσω της διαδικασίας του Coaching, «ξεσκονίζονται» τα γρανάζια του μυαλού μας. Δυστυχώς, ο τρόπος ζωής μας δεν μας αφήνει χρόνο να σκεφτούμε και μέσα σε αυτή τη ροή της ζωής πολλές φορές ξεχνάμε ακόμη και τον τρόπο.
Σταδιακά, μαθαίνεις να σκέφτεσαι με διαφορετικό τρόπο, να ανακαλύπτεις το δυναμικό σου, να διαχειρίζεσαι καλύτερα καταστάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Σύντομα, αυτός ο νέος τρόπος σκέψης, γίνεται τρόπος ζωής που σε φέρνει πιο κοντά στους στόχους σου.
Αν οι πρωταρχικοί στόχοι του coaching είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να μάθουν νέες δεξιότητες, να αποκτήσουν διορατικότητα, να είναι πιο αποτελεσματικοί και να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους , τότε είναι βασικό για τον coach να γνωρίζει πώς οι άνθρωποι μαθαίνουν. Η μάθηση συμβαίνει όταν το άτομο εισάγει μια διαδικασία συμφιλίωσης των πρόσφατα αποκτημένων ιδεών με τις υποθέσεις που βασίζονται σε προηγούμενη μάθηση.
Η εξερεύνηση, η μάθηση και η γνώση του εαυτού που δημιουργείται παρέχει αυτοπεποίθηση , υπευθυνότητα, επιλογές, επίτευξη στόχων, κινητοποίηση και τελικά, ελευθερία.
«Η υπευθυνότητα απαιτεί επιλογές και η επιλογή υποδηλώνει ελευθερία», Whitmore.
Στόχος του Coaching είναι το μέλλον.
Σκοπός του Coaching είναι η αλλαγή.
Η αλλαγή δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Είμαστε σχεδιασμένοι να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή, ο οργανισμός προστατεύεται με αυτό τον τρόπο.
Κάποιες φορές όμως, η αλλαγή είναι αναγκαία για να αποκτήσεις τη ζωή που θες, για να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα.
Η θέληση, η αυτοπειθαρχία και η δέσμευσή σου στη διαδικασία είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία σου.
Χρειάζεται να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα, να ρισκάρεις, να τολμήσεις να βγεις έξω από τη ζώνη άνεσής σου.
Έχει ιδιαίτερη σημασία το περιβάλλον και η ασφάλεια που παρέχεται στο πλαίσιο της coaching συνεργασίας για να επιτευχθεί ο επιθυμητό στόχος – αποτέλεσμα.
H εμπιστοσύνη είναι υψίστης σημασίας και επιτρέπει τόσο το επίπεδο ψυχολογικού βάθους όσο και την πρόκληση από τον coach. Η εμπιστοσύνη δημιουργείται τόσο από τον coach (συγκεκριμένα το επίπεδο της ενσυναίσθησης, της ενεργητικής ακρόασης, της απουσίας κριτικής στάσης και της κατάλληλης ανταπόκρισης) όσο και από τον πελάτη (κυρίως της ετοιμότητάς του για αλλαγή) .
Το Coaching δεν είναι μια διαδικασία που κρατάει χρόνια.
Αντιθέτως είναι μια σύντομη και άμεση διαδικασία που θα σου δώσει τα εργαλεία για να μπορείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τη ζωή σύμφωνα με τις ανάγκες σου.
Αυτή η εργαλειοθήκη θα είναι η περιουσία σου μετά το πέρας των συνεδρίων.
Αντωνία Ποθητού, Life & Executive Coach/ Ψυχολόγος
Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να βρεις εδώ:
Coaching: Σε τί μπορεί να με βοηθήσει;
Η μέθοδος του Σωκράτη και το Coaching
Αλλάζοντας πεποιθήσεις, αλλάζεις τη ζωή σου
Τα λάθη που κάνουμε στις σχέσεις μας
Στόχοι: Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;
5+1 τρόποι να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου
Αντωνία Ποθητού, Life & Executive Coach/ Ψυχολόγος
Βιβλιογραφία
Bozer, G., Joo, B.-K., & Santora, J. C.(2015). Executive coaching: Does coach-coachee matching based on similarity really matter? Consulting Psychology Journal: Practice and Research, 67(3), 218–233.
Dweck, C. S. (2006). Mindset the new psychology of success.
Dweck, C. S., & Leggett, E. L. (1988). A social-cognitive approach to motivation and personality.Psychological Review, 95, 256–273.
Franklin, J. (2005). Change readiness in coaching: Potentiating client change. In M. J. Cavanagh.
A. Grant, & T. Kemp (Eds.), Evidence-based coaching.
Goleman, D. (1998). Working with Emotional Intelligence.
Kimsey-House, H., Kimsey-House, K., Sandahl, P. and Whitworth, L. (2011). Co-active Coaching: changing business, transforming lives.
MacKie, D. (2015). The effects of coachee readiness and core self-evaluations on leadership coaching outcomes: a controlled trial, Coaching an International Journal of Theory Research and Practice 8(2):1-17 ·
Marshall, M. (2006). The Critical Factors of Coaching Practice Leading to Successful Coaching Outcomes.
Starr, J. (2011). The coaching manual: The definitive guide to the process, principles, and skills of coaching.
Whitmore, J. (2002). Coaching for performance.
Εντυπωσιακή ενημέρωση κ εξήγηση του όρου coaching
Ευχαριστώ πολύ Αντωνία….με βοηθησες…..😊🌷
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο