Διαδικτυακή συνεργασία

Το Internet είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον επαγγελματία ψυχικής υγείας και του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες  παγκοσμίως.

Αν χρησιμοποιηθεί σωστά και σύμφωνα με τα αποδεκτά κριτήρια ηθικής, η διαδικτυακή συνεργασία  είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον πελάτη και τον ειδικό προκειμένου να δημιουργήσουν μια σχέση που υπερβαίνει την παραδοσιακή διαπροσωπική αλληλεπίδραση και κινείται προς μια παγκόσμια επικοινωνία.

Ακόμα και στην πραγματικότητα που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να μας προσφέρεται η δυνατότητα να συνεργαζόμαστε σε ένα εξίσου αποδοτικό πλαίσιο με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Αυτό το είδος υπηρεσιών είναι μια καλή λύση για άτομα που χρειάζονται συνεδρίες αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο γραφείο ενός ειδικού ψυχικής υγείας ή σε εκείνους που προτιμούν το διαδίκτυο για να επικοινωνούν από όπου κι αν βρίσκονται.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες προσφέρουν μια πολύτιμη λύση εάν χρειάζεστε βοήθεια, αλλά δεν μπορείτε να έχετε φυσική πρόσβαση στο γραφείο ενός ειδικού για συναισθηματικούς ή πρακτικούς λόγους.

Γιατί να επιλέξεις τη διαδικτυακή συνεργασία;

Έλλειψη χρόνου – αν είναι δύσκολο να προγραμματίσετε ραντεβού στο γραφείο ή χρειάζεται να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις για να δεις έναν ειδικό

• Φυσικά εμπόδια – αν η μετακίνηση είναι αδύνατη

• Ντροπή ή αμηχανία – αν νιώθετε ότι σας είναι πιο εύκολο να μιλήσετε ανοιχτά μέσω του διαδικτύου

• Αγοραφοβία ή κοινωνικό άγχος – πολλές φοβίες και ζητήματα ψυχικής υγείας μπορεί να εμποδίσουν τους πελάτες να μετακινηθούν ή να περάσουν χρόνο σε νέα περιβάλλοντα

Πώς λειτουργούν οι διαδικτυακές συνεδρίες;

Είναι πολύ απλό να επικοινωνείτε online. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, tablet ή smartphone όπου κι αν βρίσκεστε και ο ειδικός θα σας μιλήσει μέσω μιας εύχρηστης, ασφαλούς υπηρεσίας, όπως το Skype, Zoom κ.ά.

Η συνεδρία σας οργανώνεται εκ των προτέρων σε μια στιγμή που εξυπηρετεί και μπορείτε να αποφασίσετε εάν θέλετε η συνεδρία να γίνει μέσω βίντεο, φωνητικής κλήσης, άμεσων μηνυμάτων ή e-mail.

Οι διαδικτυακές συνεδρίες είναι εξίσου αποτελεσματικές με τη δια ζώσης συνεργασία.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι αποτελεσματικές είτε λαμβάνουν χώρα δια ζώσης είτε διεξάγονται μέσω διαδικτύου, ειδικά στην περίπτωση βιντεοκλήσης. Αρκετοί άνθρωποι ενώ έχουν τη δυνατότητα για συνεδρίες πρόσωπο με πρόσωπο, προτιμούν τη διεξαγωγή των συνεδριών τους μέσω βιντεοκλήσεων καθώς θεωρούν ότι τους προσφέρει περισσότερη ευελιξία και άνεση.

Από την άνεση του σπιτιού σας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξετε διαδικτυακή συνεργασία, όμως οι περισσότεροι θεωρούν ότι η εμπειρία είναι πιο διακριτική και εμπιστευτική. Θεωρούν ότι η δυνατότητα συνεδρίας από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου τους είναι λιγότερο άβολη και τους επιτρέπει να συζητούν πιο ανοιχτά προσωπικά τους ζητήματα χωρίς αισθήματα ενοχής ή ντροπής.

Αυτό που χρειάζεται είναι να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κινητό τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή και να μιλήσετε σε ένα δωμάτιο όπου γνωρίζετε ότι δεν θα σας ακούσουν ή θα σας διακόψουν.

Προϋποθέσεις συνεργασίας

  • Αίτημα – επιθυμία συνεργασίας από την πλευρά του πελάτη
  • Ξεκάθαρη πληροφόρηση για την ταυτότητα του πελάτη και του ειδικού ψυχικής υγείας
  • Επαρκή γνώση χρήσης τεχνολογίας (διαδικτύου και εφαρμογών όπως messenger, skype, zoom κ.ά.)
  • Εχεμύθεια – εμπιστευτικότητα
  • Ελευθερία λόγου
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα
  • Επιβεβαίωση (ειλικρίνεια, ακεραιότητα, φροντίδα, πίστη στην αξία κάθε ατόμου, διάλογος – συνεργασία, αμοιβαιότητα)

Στο κέντρο όλων των προϋποθέσεων είναι ο επαγγελματισμός, ο οποίος περιγράφει τη βασική δεξιότητα του ειδικού ψυχικής υγείας:

  • να υιοθετεί τις επαγγελματικές αξίες και τα κριτήρια δεοντολογίας σε όλους τους ρόλους του,
  • να αναπτύσσει και να ρυθμίζει καταλλήλως τις σχέσεις του, και
  • να επιτυγχάνει τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση των επαγγελματικών του προσόντων μέσω της δια βίου μάθησης

Αντωνία Ποθητού, Ψυχολόγος – Coach

Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να βρεις εδώ:

Coaching: Σε τί μπορεί να με βοηθήσει;

Εxecutive Coaching

Συμβουλευτική

Διαδικτυακή συνεργασία

Νευροεπιστήμες & Coaching

Η μέθοδος του Σωκράτη και το Coaching

Αλλάζοντας πεποιθήσεις, αλλάζεις τη ζωή σου

Στόχοι: Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

5+1 τρόποι να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου

Αντωνία Ποθητού, Life & Executive Coach/ Ψυχολόγος

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close