Αλλάζοντας πεποιθήσεις, αλλάζεις τη ζωή σου!

Μία από τις βασικότερες αρχές της ψυχολογίας είναι ότι οι πεποιθήσεις μας καθορίζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας. Έτσι , με τη σειρά τους καθορίζονται οι επιλογές και οι συνήθειές μας.

Είμαστε οι πεποιθήσεις, οι επιλογές και οι συνήθειές μας.

Η προσωπική μας εξέλιξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σύστημα των πεποιθήσεων μας.

Η συμβουλευτική , το Coaching και άλλα είδη υπηρεσιών είναι εδώ για να μας μάθουν να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο, να ανακαλύπτουμε το δυναμικό μας, να διαχειριζόμαστε καλύτερα καταστάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Για να δούμε τί ακριβώς είναι οι πεποιθήσεις λοιπόν…

Πεποιθήσεις

Τα πιστεύω μας είναι οι πεποιθήσεις μας, είναι η σταθερή γνώμη, η άποψη, η βεβαιότητα ότι αυτό που θεωρούμε σωστό ισχύει στην πραγματικότητα.

Από τα παιδικά μας χρόνια μεγαλώνουμε με κάποιες αρχές και αντιλήψεις τις οποίες φροντίζει η οικογένεια, το σχολείο, η κοινωνία και άλλοι φορείς να μας ριζώνουν στον άμαθο εγκέφαλό μας που προσπαθεί να γνωρίσει τον κόσμο. Μερικές από αυτές θεωρούνται ωφέλιμες αρχές για την επιτυχή εξέλιξη του ανθρώπου και άλλες καταστροφικές.

Οι πεποιθήσεις μας διαμορφώνονται από τα συμπεράσματά μας για τον κόσμο γύρω μας, από τις εμπειρίες που έχουμε και είχαμε στην ζωή και από το ό,τι διδαχτήκαμε από το περιβάλλον που ζούμε και ερχόμαστε σε επαφή αλλά και τις σκέψεις μας.

Εφαρμόζονται όχι μόνο για το πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας, αλλά και το πώς βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους. Καθορίζουν τον τρόπο που ορίζουμε τις προσδοκίες μας και την αντίληψη της πραγματικότητας. Μπορεί κανείς να πει ότι οι πεποιθήσεις μας είναι οι βάσεις για την ζωή μας, είναι τα θεμέλια της ευτυχίας και της δυστυχίας μας.

cover_2

Οι πεποιθήσεις μας αντλούν πληροφορίες από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα που υποδεικνύουν στους ανθρώπους πώς είναι κατάλληλο να συμπεριφέρονται, με αποτέλεσμα να καταργείται, σε μεγάλο βαθμό, η μοναδικότητά τους και να μπαίνουν σε καλούπια. Με αυτό τον τρόπο όμως, αισθανόμαστε βεβαιότητα, που είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και μας βοηθά να ξεπεράσουμε το άγχος και τον φόβο. Αρκετές φορές, μας αναγκάζουν να κάνουμε πράματα που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και άλλες φορές από φόβο να είμαστε υπάκουοι σε νόμους, θεσμούς και θρησκείες.

Οι προπαππούδες έχουν μεγαλώσει τους παππούδες μας με αυτά, οι παππούδες τους γονείς μας, οι γονείς μας εμάς και συνεχίζουν κάπως έτσι να εξαπλώνονται από γενιά σε γενιά και μερικά από αυτά τα αρνητικά πρότυπα, συνεχίζουν να μολύνουν τις νεότερες γενιές.

images

Έχουμε την τάση να μην αναρωτιόμαστε για τις πεποιθήσεις μας, γιατί είμαστε βέβαιοι για αυτές.

Ίσως πρέπει να στραφούμε στον εαυτό μας και ψάχνοντας ειλικρινείς απαντήσεις να τον ρωτήσουμε: «Μήπως ευθύνεσαι εσύ για τις αρνητικές καταστάσεις που βιώνεις, λόγω του ότι έχεις επιλέξει μια ζωή με αρνητικές πεποιθήσεις»;

Oι πεποιθήσεις μας μπορεί να χωριστούν σε δύο διαφορετικούς τύπους: τις πεποιθήσεις ενδυνάμωσης και τις πεποιθήσεις περιορισμού.

limiting_beliefs-1030x541.png

Οι πεποιθήσεις ενδυνάμωσης μας βοηθούν να κάνουμε με σιγουριά αλλαγές. Χρησιμοποιούμε τις πεποιθήσεις ενδυνάμωσης για τη λήψη αποφάσεων μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο.

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις κάνουν το ακριβώς αντίθετο και μας κρατούν ριζωμένους σε συγκεκριμένες θέσεις. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μας βασίζονται συχνά σε υποθέσεις που δεν είναι αληθείς.

Αν ξοδέψεις πολύ χρόνο αναπαράγοντας αυτές τις πεποιθήσεις, τότε τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα αυτό, θα είναι αλήθεια.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα :

«δεν μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα»,

ή περιοριστικές πεποιθήσεις σχετικές με το φύλο που προέρχονται από κοινωνικά στερεότυπα, π.χ. :

Τα αγόρια μεγάλωσαν με φράσεις όπως «Οι γυναίκες σε θέλουν Μόνο για τα Λεφτά σου»

Τα κορίτσια μεγάλωσαν με φράσεις όπως «Όλοι οι άντρες είναι ψεύτες»

stereotypes.jpg

Αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις χρειάζεται να τις αφαιρέσεις και να τις αντικαταστήσεις με άλλες πιο λειτουργικές.

Κοίταξε με προσοχή κάθε τέτοια πεποίθηση και ρώτησε τον εαυτό σου:

Θέλω πραγματικά να συνεχίσει αυτή η πεποίθηση να καθορίζει τη ζωή μου; Είμαι πρόθυμος-η να την αλλάξω;”
Δεν είναι δυνατόν να κάνεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου,
αν δεν αναγνωρίσεις πρώτα ποιες είναι οι περιοριστικές σου πεποιθήσεις.
Όταν τις συνειδητοποιήσεις, τότε μπορείς, αλλάζοντάς τες,
να γίνεις αυτό που θέλεις και να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι.

lifehub-symvouleftiki-6-990x498

Αντωνία Ποθητού, Ψυχολόγος / Coach.

Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να βρεις εδώ:

Υπηρεσίες

Συμβουλευτική

Coaching: Σε τί μπορεί να με βοηθήσει;

Διαδικτυακή συνεργασία

Εxecutive Coaching

Ποιος ορίζει τη ζωή σας;

Ενσυναίσθηση

Ανάγκες και Κίνητρα

Γιατί κάποιοι θυμώνουν με τον ψυχοθεραπευτή τους;

Νευροεπιστήμες & Coaching

Η μέθοδος του Σωκράτη και το Coaching

Αλλάζοντας πεποιθήσεις, αλλάζεις τη ζωή σου

Στόχοι: Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

5+1 τρόποι να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου

Αντωνία Ποθητού, Life & Executive Coach/ Ψυχολόγος

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close