Νευροεπιστήμες και Coaching: Επαναπρογραμματίζοντας τον εγκέφαλό μας.

Ποιο είναι το πιο ικανό εργαλείο για τη λύση προβλημάτων στον κόσμο;

Όχι, δεν είναι σε κάποιο εργαστήριο υπολογιστών. Είναι στο κεφάλι μας!

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν καταλάβαν πώς ο εγκέφαλός μας συνεχώς επεξεργάζεται τα δεδομένα και αναπροσαρμόζει τη λειτουργία του βρίσκοντας δημιουργικούς και επιτυχημένους τρόπους για να λύνει προβλήματα. Είναι αδιανοήτο!

Φανταστείτε πώς πρέπει να δέσετε τα μάτια σας για 2 ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτών να μη χρησιμοποιήσετε καθόλου την όρασή σας. Στην αρχή, θα είναι δύσκολο να αποχωριστείτε αυτή την ικανότητα. Θα σας παραλύσει, δε θα έχετε ιδέα πώς να κινηθείτε στο χώρο. Μετά από λίγες ώρες, θα αρχίσετε να το συνηθίζετε. Για παράδειγμα, θα αρχίσετε να κατασκευάζετε νοητικές εικόνες για το χώρο που βρίσκεστε. Η ακοή σας θα γίνει πιο ακριβής: θα αρχίσετε να «ακούτε» τις τοποθεσίες των αντικειμένων και να αντιλαμβάνεστε μέσω της ακοής την αίσθηση του χώρου. Εάν κάποιος, υπάρχει στο χώρο, θα το γνωρίζετε. Η αίσθηση της αφής σας θα ευαισθητοποιηθεί σε ανώτερο επίπεδο. Θα αρχίσετε να σκέφτεστε «οκ, τα καταφέρνω τελικά! »

Εκείνη τη στιγμή, ξεδιπλώνεται το μεγαλείο του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στο παρασκήνιο των 2 αυτών ημερών, όσο εσείς προσπαθούσατε, ο εγκέφαλός σας ήταν εκεί σαν σιωπηλός και πολύτιμος συνεργάτης. Παρατήρησε ότι πλέον δεν αποκτά δεδομένα από το οπτικό σας πεδίο και έτσι άρχισε να επαναπροσδιορίζει τη λειτουργία του. Ο οπτικός φλοιός, ο οποίος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται μέσω της όρασης, άρχισε να διανέμει τις δυνάμεις του στις υπόλοιπες αισθήσεις: ακοή, αφή και παράλληλα να δημιουργεί μόνος του τις νοητικές εικόνες που χρειαζόταν. Έτσι, ο λόγος που αρχίσατε να νοιώθετε ότι μπορείτε να «δείτε» το χώρο, ακόμη και με τα μάτια σας κλειστά, είναι γιατί ο εγκέφαλός σας ενεργοποίησε τον οπτικό φλοιό για να σας βοηθήσει. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι όταν ξεδέσετε τα μάτια σας, η όραση και η λειτουργία του εγκεφάλου θα επανάλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτή η ικανότητα του εγκεφάλου, να προσαρμόζει τη λειτουργία του για να μας βοηθάει στις καθημερινές μας ανάγκες, ονομάζεται νευροπλαστικότητα.

Τί σημαίνει αυτό; Όταν νοιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, είναι απλά προσωρινό. Ο εγκέφαλός μας θα δουλέψει υπερωρίες για να το μετατρέψει σε ικανότητα.

Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος όλων των ανθρώπων εργάζεται καθημερινά για να βρίσκει λύσεις. Ένας ικανός coach θα ενεργοποιήσει αυτή την ικανότητα του πελάτη του. Θα ενεργοποιήσει όλο το δυναμικό του , έτσι ώστε ο πελάτης να πει: «οκ, τώρα καταλαβαίνω! Ξέρω τί χρειάζεται να κάνω!» Αυτό λέγεται Ενεργοποίηση.

Ο coach κατά τη διάρκεια των συνεδρίων θα είναι εκεί με την εξής αποστολή:

  1. Να κατανοήσει τον πελάτη – τους στόχους, τη διαδρομή του, τις σχέσεις του, τον σκοπό του.
  2. Να ανακαλύψει τις ικανότητες και τις δεξιότητες που ήδη υπάρχουν στο διαθέσιμο δυναμικό του.
  3. Να ενεργοποιήσει αυτές τις δυνατότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και να δημιουργήσει νέες σύμφωνα με τις ανάγκες της καθημερινότητας του πελάτη.

Αυτός είναι ο πιο φυσικός, ξεκούραστος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας.

Στη coaching διαδικασία, ο πελάτης έρχεται σε αρμονία με τις ικανότητες, τις δυνατότητες και τα θέλω του για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ζωής του.

Παρ’ότι η ενεργοποίηση είναι ένα πρώτο βήμα, είναι μια πραγματική «ανακάλυψη» που θα ακολουθηθεί από εβδομαδιαίες συναντήσεις συνεχούς προόδου.

Πώς; Μέσω των εμπειριών μας. Δοκιμάζοντας νέες λύσεις, καινούργιους τρόπους και ιδέες. Εδραιώνοντας ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

Αν είστε άνθρωποι που αγαπάτε την πρόοδο και επιθυμείτε να δημιουργήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε, ήρθε η ώρα να εξετάσετε τη δική σας Ενεργοποίηση. Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους, ψάχνουν τρόπους να δημιουργήσουν μία αρμονική καθημερινότητα και ακόμα περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να νιώσουν έτοιμοι ώστε να το τολμήσουν. Αυτή είναι η δική σου στιγμή Ενεργοποίησης.

«Don’t wait for the right moment to start, start and make each moment right.»

Antonia Pothitou Life & Executive Coach/ Psychologist

dont-judt_roy-t-benett_the-light-in-the-heart_1500

Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να βρεις εδώ:

Coaching: Σε τί μπορεί να με βοηθήσει;

Εxecutive Coaching

Νευροεπιστήμες & Coaching

Η μέθοδος του Σωκράτη και το Coaching

Αλλάζοντας πεποιθήσεις, αλλάζεις τη ζωή σου

Στόχοι: Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

5+1 τρόποι να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου

Αντωνία Ποθητού, Life & Executive Coach/ Ψυχολόγος

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close